Skip to content

Bilgi teknolojisi (BT), bilgiye erişmek için bilgisayar sistemlerinin veya cihazlarının kullanılması demektir. Çağımızda işletmelerin günlük faaliyetlerinin çoğunu oluşturması bakımından da büyük derece önem teşkil ediyor. Yazılım, donanım, ekipman ve hizmet gibi farklı kategorilere sahiptir. Bilişim teknolojileri, hem dünya genelinde milyonlarca insana iş imkanı sağlıyor hem de değişen teknolojiler ile beraber sürekli yeni trendler meydana getiriyor. Bu nedenle bilişim teknolojileri konuşmacılarına ihtiyaç da her geçen gün daha çok artıyor. İşletmeler, iyi bir şekilde rekabet edebilmek, daha sistemli iş modelleri için bilişim teknolojileri konuşmacılarına başvurabilirler. Hatta bu konuda danışmanlık hizmetlerinden de yararlanabilirler. Bilişim teknolojileri alanı hakkında bilgi almak için okumaya devam edin! Bu alandaki ilham veren konuşmacıları da vakit kaybetmeden keşfedin.

Bilişim Teknolojileri Alanı Nedir?

Bilişim kullanım alanları nelerdir bakmak gerekirse; farklı pek çok meslek dalı için birden fazla alt kategori vardır. Bu alanlar aşağıdaki gibidir:

  • Günlük Yaşam: Bilişim teknolojileri, günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bilgisayar, tablet, akıllı telefon, oyun konsolu gibi pek çok cihaz buna örnektir.
  • Eğitim: Günümüzde anaokulundan üniversiteye kadar her kademedeki eğitim kurumunda öğrenciler notlarını, devamsızlık bilgilerini vs. internet ortamında görebiliyor. Ayrıca öğretmenler açısından da etkileşimli – akıllı tahtalar öne çıkıyor. EBA ya da farklı e-öğrenme portalları da yine eğitim alanındaki bilişim teknolojileri örnekleri arasında.
  • Sağlık: Bilişim teknolojilerinden sıklıkla fayda sağlayan alanlardan biri de sağlık. Bilgisayarlı tomografi, online randevu sistemleri, akıllı saatler üzerinden sağlık uygulamalarına erişim bunlar arasında popüler örnekler.
  • Ulaşım: Ulaşım, başlı başına bilişim teknolojilerinden yararlanan bir sektör. Sürücüler için artık vazgeçilmez olan navigasyon uygulamaları, online taksi çağırma uygulamaları, internet üzerinden uçak bileti satın alma işlemleri, taksi çağırma uygulamaları bunlardan bazıları.
  • Güvenlik: Bilişim teknolojileri alanları arasında güvenlik sektörü de çok önemli bir yerdedir. Örneğin, güvenlik kameraları ve sistemleri, ses ve ışık sensörleri, yangın alarmı, akıllı saatler üzerinden ebeveynlerin çocuklarını kontrol edebilmesi buna örnektir.
  • Bankacılık ve Alışveriş: Bankacılık ve alışveriş sektörleri de birbiri ile kopmaz bağlara sahiptir. Günümüzde neredeyse tüm bankacılık işlemleri, bankaya gitmeden mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirilebilmekte. Ayrıca bankamatikler de bilişim altyapısı ile çözümlerdir. İnternet üzerinden alışveriş yapmak ise hem bankacılık hem de alışverişi kapsayan örneklerden biridir.
  • Mühendislik ve Mimarlık: Özellikle 3 boyutlu modelleme programları, günümüzde bilişim teknolojileri ile bu alanı yan yana getiriyor.
  • Üretim ve Sanayi: Gün geçtikçe her fabrika giderek daha akıllı ve hatta insansız şekilde işlemekte. Endüstri 4.0 kavramı da bu bağlamda ortaya çıkan bir kavram.

Bilişim Teknolojilerinde Temel Kavramlar ve Gelişmeler

Temel kavramlar üzerinden bilişim teknolojileri alanı nedir ifade etmek gerekirse madde madde beraber ilerleyelim:

  • Bilgi: Öğrenme, gözlem veya araştırma yolu ile elde edilen tüm öngörü, algı, gerçek ve hakikatler bilgidir. Bilginin bir amacı, paylaşılabilmesi, doğruluğu ve kolayca ulaşılabilir olması gerekir.
  • İletişim: Bilgi, bir göndericiden alıcıya aktarılmaktadır ve bu olaya “iletişim” denmektedir.
  • Teknoloji: İnsanın tasarladığı, ürettiği faydalı veya faydasız her türden alet, araca teknoloji denir.
  • Bilişim Teknolojisi: Bilişim teknolojisi; bir bilginin bulunması, toplanması, saklanması, işlenmesi gibi adımları otomatik olarak sağlayan teknolojiler bütünüdür. Kimi kaynaklarda “bilişim teknolojileri” yerine “bilgi ve iletişim teknolojileri” olarak da geçer.
  • BT: BT ise bilişim teknolojilerinin kısaltmasıdır.
  • İnovasyon: “Yenilikçilik, yenilik” olarak tariflenir. Hem bir süreci (yenilenmeyi) hem de bunun neticesindeki bir sonucu (yeniliği) ifade eder.

Bunların yanı sıra bilişim teknolojilerinin 4 temel kavramı da vardır. Bunlar; hizmet, yazılım, donanım ve ekipmandır. Hizmet, bilginin hazırlanması ve işlenmesi gibi süreçleri kapsar. Yazılım ise bilişim teknolojilerinde kullanılan her çeşit program ve uygulamadır. Donanım, bilişim teknolojileri içerisinde kullanılan parça, cihaz ve aletlerdir. Son olarak ekipman ise ilgili donanımların çalışmasını sağlayan ürünlere denir.

Bilişim Teknolojilerindeki Gelişmeler

Bilişim teknolojileri konuşmacıları kapsamında hizmet almadan önce, bu alandaki önemli gelişmeleri bilmeniz de avantajınıza olacaktır:

  • Örneğin, bu alanın artık olmazsa olmazlarından biri yapay zeka (AI) alanıdır. Günümüzde makine öğrenmesi, derin öğrenme, doğal dil işleme gibi pek çok yapay zeka türü var. Artık her gün yapay zeka ile ilgili yeni bir gündemin içerisinde yaşıyoruz.
  • Robotik Süreç Otomasyonu da (RPA,Robotic Process Automation) yine işleri otomatik hale getirmesi bakımından büyük önem taşıyor. Verileri analiz etme, sözlü çeviri gibi pek çok yeniliğin arkasında bu teknoloji yatıyor.
  • Yine sanal ve artırılmış gerçeklik oyun dünyası başta olmak üzere eğitim amaçlı simülasyon yazılımı şeklinde de kullanılıyor.
  • Tabii ki bunların yanı sıra blockchain teknolojisi de artık gündelik yaşama giren gelişmeler arasında. Bitcoin gibi kripto para birimleri ile ilişkilendirilse de aslında yüksek güvenlik hizmeti de sunan bir teknoloji.

Türkiye’nin En İyi Bilişim Teknolojileri Konuşmacıları

Türkiye’nin en prestijli ve nitelikli bilişim teknolojileri konuşmacıları için İndeks Konuşmacı Ajansı ile tanışın! Hem Türk konuşmacıları hem de popüler yabancı konuşmacıları ağımızda bulabilirsiniz. Böylelikle sektörünüz ve işletme ihtiyaçlarınıza uygun danışmanlık hizmetlerine erişebilirsiniz. Ödüllü proje sahiplerinden yeni nesil girişimcilere, bilim insanların nanoteknoloji konusunda uzman isimlere kadar Türkiye’nin en iyi bilişim teknolojileri konuşmacılarına ilgili sayfalarımız üzerinden ulaşabilirsiniz.