İş yerinde motivasyon farklı faktörlere bağlıdır. Kişinin mesleki hedeflerine ulaşmasını sağlar ve memnuniyetine katkıda bulunur. Organizasyonların rekabet gücünü ve performansını güçlendirir. Motivasyon eksikliği, işten ayrılmaya, devamsızlık oranının artmasına ve hatta işten ayrılmaya neden olur.
Bir şirketin başarısı büyük ölçüde çalışanlarının motivasyonuna bağlıdır. Ekip üyeleri ne kadar motive olursa, zaman ve enerjiye yaptıkları yatırım da o kadar etkilenir. Dolayısıyla yöneticinin temel rollerinden biri, çalışanların motivasyon düzeyini artırmak ve sürdürmektir. Bu bağlamda aşağıdaki başlıklarda farklı birçok ipucu bulabilirsiniz. Ama ondan önce gelin, çalışan motivasyonu ile ilgili unsurları biraz daha açalım.
İş yerinde motivasyon karmaşık bir olgudur. Motivasyon yalnızca çalışanın kişisel iradesine dayanmaz. Aynı zamanda ekonomik, sosyal ve çevresel faktörlere bağlıdır. Herkesi hedeflerine ulaşmaya ve şirketin projelerine yatırım yapmaya teşvik eden şeyleri ifade eder.
Bu anlamda iş yerinde iki tür motivasyondan söz edebiliriz: İçsel motivasyon, bireyin herhangi bir ödül beklemeden görevlerini yerine getirirken hissettiği ilgiyi tanımlar. Dışsal motivasyon ise dış unsurların yönlendirdiği bir süreci kapsar. Şirketlerin rekabetçi ve verimli kalabilmesi için yönetim ekibi ve insan kaynakları, çalışanların işteki motivasyonlarını geliştirmelidir. Gerekirse yönetim kültürünün ekiplerin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlanması gerekir.
Tüm bunlar kapsamında çalışan bağlılığı; maaş, kurum kültürü, yan haklar, çalışma koşulları, mesleki becerilerin geliştirilmesi gibi faktörlere dayanır. Örneğin maaş, işyerinde tartışılmaz bir motivasyon kaynağıdır. Düşen satın alma gücü ve enflasyonla karşı karşıya kalındığında ücret, yeni yetenekleri çekmenin temel unsurlarından biridir. Adaylar ayrıca sıklıkla iş piyasasında karşılaştıkları temel zorluğun “piyasanın altında ücretlendirme” olduğunu belirtiyorlar. Ancak maaş zaman içinde ekip üyelerini motive etmek için yeterli olmuyor. Bu, diğer birçok unsurun yanı sıra öne çıkan örneklerden sadece biri. Şimdi içeriğimizin diğer bölümlerine geçelim ve şirket için motivasyona dair merak edilenleri öğrenmeye devam edelim.
Şirket İçi Motivasyon Neden Önemlidir?
Aslında gayet basit: Bir şirkette çalışanlar motive değilse ortaya çıkan işlerin niteliği düşebilir. Ama bu kısa yanıtı biraz daha detaylandıralım. Çalışan motivasyonu, bir organizasyonun başarılı bir şekilde yürütülmesinde anahtardır. Sonuç olarak bir şirketin iş gücünden söz ediyoruz. Motivasyon olmadan şirketler, üretkenlikte düşüş yaşarlar. Şirketin önemli hedeflere ulaşmada başarısız olma olasılığı artar.
Düşük motivasyon seviyelerine sahip bir çalışanı resmederseniz, daha yavaş bir tempoda çalışıyor ve görevlerinden uzakta daha fazla zaman geçiriyorlardır. İnternette gezinerek veya telefonlarında zaman geçirerek kendilerini meşgul ediyor olabilirler. Bunun birçok etkisi vardır, en zararlısı diğer çalışanlar üzerindeki domino etkisidir. Potansiyel olarak tüm şirketin en yüksek standartlarda iş üretmesini veya önemli hedeflere ulaşmasını engelleyebilir.
Öte yandan, motive olmuş bir çalışan coşkuludur, hırslıdır ve işinden gurur duyar. Görevleri hızlı bir şekilde tamamlar, harekete geçer ve iyi bir iş çıkarmak ister. Hem kendisi hem de şirketi için. Şirketiniz şu anda zirvede veya yükselişini sürdürüyor olsun, çalışan motivasyonu her seviyede kritik olmaya devam ediyor. Çalışan motivasyonu düştüğünde, gelir ve şirket başarıları da aynı doğrultuda hemen ardından gelir.
Çalışanlarınızı Motive Etmenin Etkili Yöntemleri
Giriş bölümünde şirketlerin çalışanlarını motive etmek için uygulayabileceği bazı faktörlerden söz etmiştik. Bunların bazılarını madde madde aşağıda inceleyebilirsiniz:
- İşlerine anlam katın: Çalışanlarınıza her sabah ellerinden gelenin en iyisini yapmak isteyerek uyanmaları için bir neden verin. Çalışanlarınızın kendilerini bir maceranın parçası gibi hissetmeleri gerekiyor. Yaptıkları işin onların gözünde bir anlamı olmalı.
- Olumlu bir çalışma ortamı yaratın: Tüm negatif enerjileri, korkuyu, stresi ve çatışmayı ortadan kaldırmanın tam zamanı. Haftalık zamanımızın yarısından fazlasını işte geçirdiğimiz için ortamın saygı ve diyaloğa elverişli olması gerekir.
- Teşvikleri artırın: Teşvik, günümüzde bir şirketin çalışanlarını ödüllendirerek motive etmesini amaçlayan bir yöntem. Çalışmak neden sıkıcı olarak deneyimlensin ki? Ödüllü yarışmalar veya hedefler düzenleyin. Kazanılacak aktiviteler, geziler… Çalışan ödüllendirme sistemi hâlâ çok güçlü bir kaynak.
- Başarıları gururla duyurun: Müşteriler memnun kaldıklarında onlara güzel sözler söyleyin. Başarıları paylaşmak için olağanüstü bir atmosfer yaratın. Yeni bir satış yapıldığında komisyoncuların ofislerinde çalan zili muhtemelen biliyorsunuzdur… Başarıların bu şekilde duyurulmasının hafızalarımıza kazınması tesadüf değil!
- Geri bildirim isteyin: Dürüst olun ve onlara neyi daha iyi yapabileceğinizi sorun. Size verdikleri geri bildirimleri dinlediğinizi ve anladığınızı gösterin. Ayrıca onlara isimsiz olarak geri bildirimde bulunma fırsatını da verin.
- Hisse sahibi olma imkânı sunun: İşletmeniz buna izin veriyorsa, bir çalışan hissedarlık planı mükemmel bir fikirdir. Onları sermayenin bir kısmını almaya davet ederek motivasyonlarını artıracaksınız. Böylece şirkete ait olma duygusunu geliştireceksiniz.
- İyi bir maaş teklif edin: Aslında bunu belirtmeye dahi gerek yok!
Motivasyon Konuşmalarının Gücü
Motivasyon konuşması, kelimeler ile örülmüş bir sanattır. Sadece iyi konuşmanın ötesine geçen güçlü bir kaynaktır. Amacı nedir? Duygularımıza hitap ederek düşünceyi teşvik etmek veya inançları etkilemek. Ayrıca iş, siyaset, eğitim ve spor alanlarında oldukça aranan bir yetenektir. İyi iletişim kurmayı bilen kişiler, çevreleriyle bağlantı kurma, ekipleri birleştirme ve değerleri aşılama konusunda daha fazla etkiye sahiptir.
Basit bir konuşmayı ilham verici bir hikâyeye dönüştüren motivasyonel konuşma, herhangi bir konuşmacının düzinelerce insanın önünde yapmayı isteyeceği türden bir konuşmadır. Şüphesiz ki en karmaşık konuşma türlerinden ve daha yüksek seviyede hitabet gerektirir. Dolayısıyla bu noktada işleri sizin için kolaylaştıracak, kaliteli bir konuşmacı ajansı ile çalışmayı tercih edebilirsiniz.
Bir Konuşmacı Ajansı ile Çalışmanın Avantajları
Bir izleyici kitlesini motive etmek ve ilham vermek için profesyonel bir konuşmacı tutmak göz korkutucu gelebilir. Ana konuşmacı için doğru kişiyi bulmak genellikle ilk başta göründüğünden daha karmaşık hale gelebilir. Bu noktada en doğru seçimi yapmak için bir konuşmacı ajansı ile çalışmak mümkün. İşte bir konuşmacı ajansı ile çalışmanız için birkaç sebep:
- Uzmanlık: Konuşmacı ajansları, bir etkinliğin ihtiyaçlarını uzman bir konuşmacıyla eşleştirme konusunda deneyimlidir. Böylece açılış konuşmasının her zaman yankı bulmasını sağlar. Dünyada birçok yetenekli açılış konuşmacısı vardır ancak her konuşmacı farklı ortamlarda başarılıdır. Bir etkinlik için ünlü bir konuşmacı bulmak, izleyicilerin beklentilerine ve duygularına hitap edebilecekleri anlamına gelmez. Ancak, konuşmacı ajansları her bir konuşmacının nasıl çalıştığını tam olarak bilir.
- Geniş çevre: Gerçekten istediğiniz yüksek kalibreli konuşmacılarla iletişim kurmak genellikle zordur. Ünlü konuşmacılar, tanınmış konuşmacılar ve motivasyonel konuşmacıların hepsinin yoğun programları var. Ancak bir konuşmacı ajansının çevresi, zamanında yanıtlar almanızı ve ücretleri hakkında kesin teklifler almanızı sağlar.
- Kalite: Kimse bunu kabul etmek istemez, ancak tüm konuşmalar eşit yaratılmamıştır. Ajansların sağladığı kalite, etkinliğiniz için bir konuşmacı bulurken genellikle en değerli şeydir. Profesyonel güvenceler önemlidir ve bunu riske atmanın bir anlamı yoktur.
Çalışanlara ilham veren profesyonel konuşmacılar nasıl seçilir?
Bununla ilgili birçok faktör vardır. Etkinliğe katılacak hedef kitlenin demografik yapısı en önemli unsurlardan biridir. Genel bir kitleye mi hitap edilecek yoksa belirli bir demografik grubun ilgisini çekecek bir konuşmacıya mı ihtiyacınız var? Bu ve benzeri ihtiyaçlarınız doğrultusunda konuşmacı ajansları, kendi bünyelerindeki en doğru isimleri karşınıza çıkarabilir.
Şirket İçi Motivasyon İçin Takım Etkinliklerinin Rolü
Motive olmuş bir ekip, elinden gelenin en iyisini yapan bir ekiptir. Artık daha fazla işletmenin sıkı sıkıya bağlı bir kültür oluşturmaya ve ekip içindeki ilişkileri geliştirmeye odaklandığını görüyoruz. Ayrıca takım etkinlikleri, bir oryantasyon sürecinin parçası olarak yeni ekip üyelerini gruba tanıtmanın harika bir yolu da olabilir. Takım kurma etkinliklerine katılımın en çok bildirilen sonuçlarından biri, ekip üyeleri arasındaki iletişimin iyileştirilmesidir. Etkinlikler, mutlaka iletişim tarzınıza odaklanmaz veya size iletişim dersleri vermez, ancak daha çok insanların daha önce hiç konuşmadıkları kişilerle konuşmasını sağlama fırsatıdır. Yeni bir etkinliğe odaklanmak, orada olabilecek tüm engelleri ortadan kaldırır ve serbestçe akan iletişime olanak tanır.
Liderlik ve Yönetimin Motivasyona Etkisi
Liderlik ve motivasyon, gerçekten de iç içe geçen iki kavram. Liderlik sadece emir vermek veya karar vermek değildir; bir ekibi olağanüstü sonuçlar elde etmeye motive etmek ve ilham vermektir. Liderlik motivasyonu, bu başarı motorunu çalıştıran yakıttır ve önemi yeterince vurgulanamaz. İşletmelerin sürekli olarak rekabet ettiği bu ortamda, dümende motive olmuş liderlere sahip olmak sadece güzel bir şey değil; aynı zamanda oyunun kurallarını değiştiren bir şey.
Bu noktada yönetici ve lider arasında da bir ayrım yapalım. Yöneticiler bir organizasyon içinde farklı ancak tamamlayıcı roller oynarlar. Yöneticiler öncelikle görevlerin etkin bir şekilde yürütülmesiyle ilgilenir, belirli hedeflere ulaşmak için kaynakları planlamaya, organize etmeye ve kontrol etmeye odaklanırlar. Yapıya, süreçlere uymaya vurgu yaparlar. Buna karşılık, liderler ekiplerini ortak bir vizyon veya hedefe doğru yönlendirmeye odaklanırlar. Yeniliğe, motivasyona ve ekip üyelerinin gelişimine öncelik verirler.
Şirket Kültürünün Motivasyon Üzerindeki Rolü
Şirket kültürü, bir organizasyon içinde tüm çalışanların davranışlarını yönlendiren tutumlar, inançlar, öncelikler ve değerler sistemini ifade eder. Aynı zamanda bir organizasyonun misyonu, vizyonu, hedefleri ve stratejileri için gereklidir. Kültür, bir şirketin en önemli, ancak çoğu zaman yeterince takdir edilmeyen değer faktörüdür ve üretkenlik, etik uyum, yenilikçilik, performans ve uzun vadeli başarı üzerinde muazzam bir etkiye sahiptir.
Bu noktada daha çok yukarıda da sözünü ettiğimiz dışsal motivasyon öne çıkıyor. Dışsal motivasyon, dışsal bir hedefe ulaşma, övgü veya onay kazanma, yarışma veya rekabeti kazanma, ödül veya ödeme alma temelinde bir aktiviteye katılma motivasyonudur. İşyerinde maaş ve yan haklar en büyük dışsal motivasyonlardır. Bunlar da şirket kültürünün bir parçası olarak motivasyonu artırabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Şirket içi motivasyon artırma stratejileri ne kadar süre içinde etkisini gösterir?
Çoğu insanın yeni bir alışkanlık edinmesi yaklaşık 2 ay sürer. Bu oldukça genel bir zaman dilimi. Bazı insanlar için çok daha uzun ya da kısa sürebilir.
Motivasyon konuşmalarının geri dönüşü nasıl ölçülür?
Motivasyonel konuşmanın etkinliğini ölçmek için ölçülebilir metrikler kullanmak çok önemlidir. Çalışanların üretkenlik seviyeleri, çalışan memnuniyeti, istifa sayısı ve genel ekip performansı gibi temel göstergeleri izleyerek bunu değerlendirmeniz mümkün.