Değerli okuyucularım ve takipçilerim şimdiye kadar Sivil Toplum Kuruluşları, Sosyal Sorumluluk Projeleri ve gönüllü çalışmalar hakkında birçok konuda bilgi paylaşımını size yaptım. Bunları yaparken birçok farklı konuyu anlatma ve açıklama şansı buldum. Bu alanda çalışmalar yapmak isteyenlere, proje yazmaya çalışanlara, gönüllü olarak çalışmak isteyenlere yol gösterme konusunda iyi ve kısa bilgiler verdiğimize inanıyorum. Öncelikle bu platformu takip edenlere, bu imkanı veren İçerik Fabrikası alt yapısına ve yazılarımızı indiren herkese teşekkür etmek istedim. Bu noktada sizlere bugün sosyal sorumluluk projelerinin önemli noktalarından biri olan kampanya yapma ve bağışcılık konusunda bir şeyler yazmak ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Sosyal bir projeyi hayata geçirmek üzere yola çıkan bir kişi veya kurumun bu konuda öncelikle iyi bir PR çalışması ve sponsorluk planlaması yapması gerekir. Günümüz şartlarında sponsorluk çok fazla kurum tarafından istediğinden dolayı artık yeterli bir zeminde ve istenilen ölçüde olmamaktadır. Bu doğrultuda hazırlanan proje içerikleri ve çalışma alanlarına göre bir sponsorluk dosyası yapmak ve sektörel bazda değerlendirmek üzere doğru kaynaklara ulaşmak üzere hedefler belirlemek zaman kaybını önleyecektir.
Sponsorluk kaynaklarının azalması sonrası, proje yapanların yeni bazı yollar bulması kaçınılmaz olacaktır. Bu yollardan en çok kullanılanı ve tercih edileni de sosyal kampanyalardır. Kampanyalar projelerin hayat geçmesi konusunda bağışçıların bir araya gelmesi ve projelerin basın yayın organların da gündeme gelmesi ile çok farklı bir pazar haline dönüşmeye başlamışlardır. Kampanyalar bir bağış kanalı ile bir projeye destek bulunulması gibi bir konuda da olabilir, bir çalışmanın yapılması konusunda imza kampanyasının yapılması da bir nevi bir kampanya çalışmasının içinde yer alabilir.
Bir kampanya çalışmasına başlarken, bazı kurallarıda göz ardı etmemek gerekir. Nasıl ki bir proje yaparken veya sponsor bulurken ince eleyip sık dokuyorsak yapacağımız kampanyanın içeriklerini ve şeklini projemize ve kuruluşumuza uygun bir şekilde yapmamız gerekmektedir. Çalıştığımız alanlara yönelik projelerimizin boşa gitmemesi kampanyanın doğru anlatılması ve yazılı ve görsel basında iyi bir ifade ile edilmesi projenin toplumdaki başarısını da ön plana çıkarma noktasında önemli adımlardan biri olmaktadır.
Kampanyanlarda önemle üzerinde durulması gereken bir noktada, yapacağımız ve destek isteyeceğimiz projenin sadece içeriğini anlatmak ve proje dışı konulara girmemek çok önemli bir davranış olacaktır. Siyaset, kişilik hakları ve toplumsal duyarlılıkları rencide etmeyecek şekilde bir kampanya çalışması yürütülmesi sivil toplum kuruluşu olmanında yegane önemli noktalarından bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kampanyalarda projeyi anlatırken de kesinlikle acındırma şeklinde bir kampanya yaparak destek almamak gerekir. Sadece amaç nedir? Neyi yapmak istiyoruz? Kimlerin hayatına dokunacağız? Bu proje ile gibi çalışmaları anlatarak başarılı bir kampanya çalışması yapmak bizi ve çalışmalarımızı başarıya götürecektir.
İyi ve başarılı bir kampanyanın temelinde vurucu bir kelime ve sloganlarda çok önemli bir yer tutar. Çok uzun bir projeyi ve kampanyayı çok basit bir şekilde ifade edip anlatabilme şansına sahip olabiliriz. Reklam da doğru bir hedef kitleye ulaşma noktasında bize yardımcı olabilecek bir kaynak olacaktır.