Yapay zekanın, insan zekasından daha hızlı öğrenmesi, duygu, önyargı vb. sebeplerle işlem kalitesinin düşmemesi, sistematikliği, daha çok veriyi işleyebilmesi ile yakın gelecekte, rutin yani sıradan olarak yapılan her meslek kaybolacak. Mühendislik, doktorluk, avukatlık, cerrahlık, tercümanlık, rehberlik, çağrı merkezi elemanlığı, çiftçilik, muhasebecilik, şoförlük, pilotluk, vatmanlık, sigorta acenteliği, finansal analistlik, banka memurluğu, mağaza satış elemanlığı, beyaz yaka ya da mavi yaka düz işçilik vb. birçok meslek önümüzdeki 10-25 yıl zarfında dünyada büyük çoğunlukta kaybolacak meslekler arasında. Yani rutin olarak yapılan, hayal gücünün, yaratıcılığın, duygunun, ruhun kullanılmadığı, standart bir yetkinlik ile yapılan her meslek ortadan kalkacak.
Bunların dışında yazılım, bilgisayar, elektronik mühendisliği, veri analistliği, yapay zeka, deep learning uzmanlığı, veri madenciliği gibi meslekler 2025’e kadar aranılan meslekler arasında olacaklar. Ayrıca psikoloji, uluslararası ilişkiler, moleküler biyoloji, genetik mühendisliği, radyo-televizyon, grafik-animasyon, halkla ilişkiler, işletme, iktisat ise bir süre daha varlıklarını koruyan meslekler olacaklar.
Yani insana sadece fizyolojik bir varlık olarak bakmaz, onun aynı zamanda psikolojik ve sosyolojik bir varlık olduğunu da hatırlarsak, teknolojinin kaos ve yönetiminde tehdit altında olan insan psikolojisini, duygularını ve ruhunu besleyecek her mesleğe önümüzdeki yıllarda çok ihtiyaç olacak. Çünkü yaratıcı düşünce insan beyninde üst beyin de diyebileceğimiz “neokorteks” tarafından üretilebiliyor. Ama ilginçtir ki insanda üst beyin yani sorgulayan, strateji, fikir üreten, medeniyet ve tasarımın kaynağı olan beynimizin bu bölümü ancak stressiz ortamlarda çalışabiliyor. Çünkü stres anında, ilkel beynimizdeki sempatik sinir sistemimiz yani bedenimizdeki program tarafından varlığımızı korumak üzere, devre dışı kalıyor. Yani bu da demek oluyor ki, yaratıcılık ve yapay olmayan kendi zekamızı kullanabilmek için önce duygularımızı ve düşüncelerimizi yönetmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Yoksa yapay zeka tarafından yönetileceğiz.
Unutmayalım bu yapay zekayı da bizler yarattık.